УСТРОЙСТВА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ Батерия на Месмер

Отговори
Потребителски аватар
Philip
Мнения: 5551
Регистриран: 15 ное 2014 11:31
Местоположение: Около Мадарския конник :)
Контакти:

УСТРОЙСТВА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ Батерия на Месмер

#1

Мнение от Philip » 16 ное 2014 17:53

Не знам откъде ми е попаднало, но този текст дава ценна информация за "батерията" му.

Батерия Месмер

Хулено и отричано от европейската лекарска гилдия през XVIII в., името на Франц Антон Месмер и днес си остава също толкова мистериозно, колкото и по времето, когато е живял и работил. Най-ранните му работи са свързани със създаването на странен, подобен на батерия акумулатор, с който постигнал първите си, добили голяма популярност резултати. Тъй като практикуващите лекари го об¬винили, че използва предимно хипноза и внушение, историческите данни за въпросната „батерия" си останали забутани в отдавна забравени архиви. Къде можем да открием най-пълното й описание? Не другаде, а в бележките на барон Фон Райхенбах! За щастие, изчезналата информация била съхранена - несъмнено благодарение на работата на баща му. Според самия Райхенбах Месмер изобщо не е използвал хипноза в работата си.
Батерията била разработвана бавно и представлявала резултат от опитите да се пресъздаде състоянието на определени „свещени места" в Австрия. Месмер я конструирал така, че да имитира тези естествени конфигурации. Вътрешната й структура несъмнено имала органични параметри. Устройството представлявало заземено ведро, в което били пресирани няколко дебели слоя влажни зеленчуци и желязна шлака. През цялото устройство минавал железен прът, покрит отгоре с кръгъл дървен похлупак. Докато се занимавал с разработката и приложението на батерията си, самият Месмер усещал определени импулси, когато се докосвал до железния прът. Електростатичният удар не бил нещо непознато по онова време. Месмер заявил, че усетената от него енергия е от съвсем друго естество, прониква по-пълно в тялото и създава усещането за „потръпване". Нито един от пациентите на Месмер не е потвърдил, че ефектът е идентичен с познатия електростатичен удар.
Тези специфични удари предизвиквали трепет, съживявали, възбуждали и несъмнено действали изцелително. Докосналите оголения прът усещали как по цялото им тяло внезапно преминават тръпки, от които извиквали или ахвали от удоволствие, но най-често внезапно губели съзнание. Мнозина припадали, макар че след съвземането си никой не споменавал за болки или спазми. Сътрудниците на Месмер подхващали „припадащите" пациенти. Мнозина от представителите на висшата класа идвали на сеансите му само за развлечение, но когато си тръгвали от експериментите, откривали, че по някакъв необясним начин са се освободили от неподозирани за самите тях емоционални затормозявания. Когато идвали на себе си, те очевидно били освободени от тровещото преди живота им емоционално напрежение. Месмер просто наблюдавал как протичат изцеленията. Пациентите били насочвани да докоснат свободния извод на голямата батерия. Благородниците високо ценели знанията на Месмер, смятали го за някакъв съвременен алхимик и правели всичко възможно да го задържат в обкръжението си.
По-късно критиците изобщо не взели предвид батерията („батет"), а се заели буквално да охулят името на изобретателя. Въпреки това Месмер успял да осъществи няколко забележителни курса на лечение на представители на висшето общество, с което спечелил благоволението на знатните си покровители до края на живота си. При проучване се оказва, че батерията на Месмер не би могла да произведе електростатична енергия. Устройството би предизвикало късо съединение. Освен това, то не е в състояние да произведе достатъчно електрическо напрежение, че да предизвика такива силни психологически ефекти. Нещо повече - в него не би могло да се натрупа ниско напрежение или висок ампераж.
И накрая, електростатичните удари не са живителни. Те не увеличават жизнения потенциал. Обратното - могат да убиват. Не предизвикват тръпки, а болка. Не носят облекчение, а напрежение. Месмер е открил определен вид енергия, която малцина академични учени и специалисти отказали да признаят. Тя била отнесена към онези странни живителни енергии, които били наречени най-общо „витални".
Името на Месмер заема важно място в забравената наука и представлява мост между средновековните науки и изкуства и науката на ранната викторианска епоха. Очернянето му се дължи на една много по-важна причина, отколкото предполагат повечето хора. Очевидна е заплахата за традиционните лекари, състояща се в естеството на методите на Месмер. Именно затова повечето специалисти не харесват връзката на Фройд с Месмер или Райхенбах. И все пак, както и самият Месмер, тази тема и връзката е безспорен исторически факт. Още на младини барон Фон Райхенбах старателно изучил всичко, свързано с Месмер. Запознаването му с възможно най-широк кръг научни области било урок, блестящо преподаден му от баща му - дворцовият библиотекар.
Наблюдавам Анализирам Променям

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4281
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: УСТРОЙСТВА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ Батерия на Месмер

#2

Мнение от hyparh » 01 дек 2015 11:32

Още малко инфо за Месмер. Тук разглеждат "баката на Месмер" с малко по-различен състав (това инфо го има и на английски). Може би Месмер е първооткривателят на ГОП :) Само, че вместо да използва оргонната пара, вкарва метални пръти директно в сместа, с които да контактуват пациентите.

http://magicaura.com/Jivotinskiya-magne ... art82.html
Най-постоянното нещо е промяната.

As above, so below.

Потребителски аватар
Philip
Мнения: 5551
Регистриран: 15 ное 2014 11:31
Местоположение: Около Мадарския конник :)
Контакти:

Re: УСТРОЙСТВА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ Батерия на Месмер

#3

Мнение от Philip » 01 дек 2015 12:42

:)) Къде си попаднал :))
Преди мнооого години бях в първа писта на това място :))
Не знаех, че още съществува :)
Наблюдавам Анализирам Променям

Потребителски аватар
hyparh
Мнения: 4281
Регистриран: 18 ное 2014 14:26
Местоположение: Нови хан

Re: УСТРОЙСТВА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ Батерия на Месмер

#4

Мнение от hyparh » 01 дек 2015 13:51

Back to the roots :))
Аз преди като попаднех на такива статии, ги преглеждах набързо и не можех да направя каквато и да е връзка с реални явления. Четях ги от любопитство и предимно със скептицизъм и неразбиране с мисълта "Кой знае дали има нещо вярно тук или са измислици..." :)
Най-постоянното нещо е промяната.

As above, so below.

Потребителски аватар
SPYRO
Мнения: 1152
Регистриран: 22 май 2015 10:48
Местоположение: Пловдив/Белащица

Re: УСТРОЙСТВА ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ Батерия на Месмер

#5

Мнение от SPYRO » 02 дек 2015 08:15

Не знам откъде ми е попаднало, но този текст дава ценна информация за "батерията" му.
Батерия Месмер
Този текст е на Джери Василатос ,Изгубените открития ,много ми е интересно какви свойства има желязната шлака ,когато режа дебели железа с оксижена винаги ми е правело впечатление какви сини сияния се получават когато стопеното до течност желязо изстине ,имало е случаи да се получават отеньци като дьга
-Ако някой има още любопитно инфо за Месмер да качва или да казва кьде е :)

Отговори

Върни се в “Батерия на Месмер”