Изригване М2,2

Активността на от област 1620 продължава, както и очаквах. Сравнително слабо слънчево изригване – М2,2 с максимум в 11,36 часа снощи.

Коронарната дупка, за която вчера писах, вече намалява. Излъчения от нея слънчев вятър се очаква да достига до Земята от 01.12.12 нататък. В случая е интересно да видим какво ще е поведението на земното магнитно поле, което в последната седмица остава много стабилно (не се наблюдават очаквани геомагнитни смущения), дори и при по-високи стойности на скоростта и интензитета на слънчевия вятър.

 

 

Слънцето леко се активизира

След 6 дни без особена активност на Слънцето, вчера вечерта в 17,57 часа българско време имаме изригване М1,6 от вече залязващата за Земята област 1618. След това изригване, слабата активност продължава и до сега. В 23,26 ч. – още едно изригване – М1. То, както и други по-слаби изригвания са от областите 1620 (която е в активна позиция спрямо Земята), а също така от областта 1623, която сега започва да бъде видима (в северозападния край на слънчевия диск).

За нас представлява интерес областта 1620, която е в геоефективна позиция и промени магнитния си клас на beta-gamma-delta. Казано по друг начин – активна област с висок потенциал за генериране на мощни изригвания.

В следващите дни и коронарната дупка, която също вече навлиза в активна позиция спрямо Земята, ще окаже своето въздействие върху усилването на достигащия до нас слънчев вятър.

 

 

Журналистите отново притесниха хората заради незнанието си

Изригването, за което от няколко дни пишат и говорят журналистите, не беше нищо особено като сила. В замяна на това беше зрелищно.

Защо се изписа толкова за него? – Ами защото журналистите се „изгубиха в превода“. Единственото за което ставаше въпрос в съобщенията за това изригване на обсерваториите е, че е излязло извън кадъра на снимката. Това беше преведено, изтълкувано и заменено с „толкова силно изригване, че излиза извън скалата на уредите“. Това е всичко. Да се смееш ли, да плачеш ли, и основния въпрос – въобще да им вярваш ли на журналистите, които винаги търсят сензация, без да си дават сметка за последиците от своите действия? Тази „издънка“ не им е първата. Вече няколко пъти писах в блога за глупости, които преписват един от друг и всеки следващ „украсява“ още нещата, за да привлече вниманието към себе си.

Когато чуете или прочетете такава „новина“ – потърсете в сайтовете на SDO или SOHO, погледнете този блог или в този също много добър и поддържан ежедневно сайт за слънчевата и земната активност – http://www.heliotaraxy.com/

До какво наистина доведе това прословуто изригване? – Ами до смутеност на земното магнитно поле – такава, каквото става през няколко дни и не е нищо особено.

А на този линк можете да видите много красиви снимки на отминали слънчеви изригвания, направени от спътниците от системата Stereo: http://stereo.gsfc.nasa.gov/gallery/selects.shtml

Коронарни дупки …Обновена в 20,55

За два часа се създадоха две доста големи коронарни дупки – юг и югозапад (на снимките – долу в средата и долу в ляво):

За съжаление снимките от коронаграфите престанаха да се обновяват от сутринта, така че не може да се разбере дали има и коронарно изхвърляне на маса (CME).

*******************************************

…Четири часа по-късно…Изчезнаха със скоростта, с която се появиха. Ето и снимка от сега:

 

M изригвания на Слънцето

От вчера следобяд до сега се случиха три изригвания от категория М. Максималното беше М1,7, което не е нищо особено само по себе си. Данните показват, че изригванията най-вероятно ще продължат и днес. Ако има такива, които са със сила над М5, ще ги отразя своевременно. Междувременно имаше и изхвърляне на коронарна маса, което евентуално ще доведе до смутеност на земното магнитно поле през следващите дни.

Лично за мен са интересни графиките на силовите магнитни линии на земното магнитно поле от последните дни.

 

Изследване на връзката между медитация, физически упражнения и здраве

Учените най-сетне откриха интересна подробност, свързана със здравето, която йогите и будистите от стотици години перфектно знаят. Най-сетне беше научно доказано, че медитацията засилва имунитета и помага на практикуващите я хора да се защитават успешно от настинки и грип.

Специалистите поясняват, че редовното медитиране може да направи абсолютно ненужно приемането на витамини и медикаменти срещу разпространените през есенно-зимния период вирусни инфекции.

Това било доказано чрез специално изследване, проведено от група специалисти от университета Уисконсин-Медисън. Те наблюдавали две групи от възрастни доброволци, които в продължение на осем седмици медитирали или изпълнявали умерено интензивни упражнения. Равносметката показала, че те страдат много по-рядко от простуди и вирусни заболявания, отколкото трета група от хората, които не се занимавали с нито една от двете дейности. Предишно изследване на същите учени пък показало, че медитацията подобрява настроението, снижава нивото на стрес и подобрява работата на имунната система.

В новото изследване участие взели около 150 души, разделени на три групи. Първата група била фокусирана основно върху медитирането, практикувайки техниката редовно в продължение на осем седмици. През същия период от време доброволците от втората група трябвало редовно да правят упражнения и да тичат. Нито с медитация, нито със спорт се занимавали включените в третата група участници в проучването. Самото то било проведено от септември до май – период, през който честотата на простудните заболявания и грип рязко нараства. Участниците в изследването били следени за такива симптоми като хрема, запушен нос, кашляне, кихане и болки в гърлото.

Проучването показало, че заради вирус или простуда медитиращите са пропуснали със 76% по-малко работни дни от септември до май, в сравнение с хората от третата група, непрактикуващи нито спорт, нито медитативни практики.

„Тичащите“ доброволци също се оказали по-здрави от „неправещите“ нищо , тъй като пропуснали с 48% по-малко работни дни от третата група. Установено било още, че медитиращите и спортуващите, които все пак се разболели от грип или настинка, се справили много по-лесно и по-бързо със заболяването отколкото останалите. Например – ако при хората от третата група болестта продължавала осем дни, то при тези от първата и втората минавала само за пет дни. Затова, ако искате да сте по-здрави и да пиете по-малко лекарства, захващайте се с медитация и спорт, съветват учените.

Редактор: Анна Маринова

Статията е от ACTUALNO.COM

Моето виждане за 21.12.2012

Какво е възможно да се случи според мен

 

Първо искам да подчертая. Няма сигурност, че пикът на промените, които стават със Слънчевата система, ще бъде на тази дата. Основание за точното споменаване на 21 декември тази година е единствено календара на маите. В него със сигурност не се говори за край и свършек на света, а единствено за край на един цикъл и започване на нов. За същото – завършване на една епоха и започване на друга по това време, но без точна дата, е писано и във ведите. За също такъв цикъл като продължителност се говори и в шумерските глинени плочки. По данни на
НАСА на 21 декември, Слънцето ще бъде на 6,6 градуса северно от центъра
на галактиката ни, гледано от Земята. Написали са, че по това време
между слънчевата система и центъра на галактиката ни, ще се намира
голям облак от космически прах. http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-alignment.html

   Изхождайки от това, че приблизително от 1990 година има наистина видими и осезаеми промени във физическия ни свят, нормално е да се смята, че настоящите години са епоха на промени. Не само при Слънцето и планетите, а и при човека. Факт е, че хората, които чувстват, усещат и са “духовно” настроени, се увеличават с всяка изминала година. Технологичното развитие също върви с невероятна скорост. Откъдето и да погледнем, светът се променя.

   Какво би могло наистина да се случи?

   Изхождайки от знанията и информацията, която имам, ще опитам накратко и ясно да обясня нещата, които се случват, откъм физическата и природната им страна.

   По същия начин, както Земята обикаля около Слънцето, така и то, заедно с всички планети от ситемата, обикаля около центъра на галактиката ни.

Както на Земята влияят положителните и отрицателни полета, през които тя преминава и които са генерирани от Слънцето ни, така и Слънчевата система като цяло, при движението си преминава през различни енергийни области, излъчвани от центъра на галактиката ни. Вече има много научни доказателства, че Слънчевата система е навлязла в много по-силно енергийно поле, отколкото то е било в началото на космическите измервания. Какви са промените, можете да видите в страницата от блога “Промените в Слънчевата система и Земята”.

   Последните достижения на квантовата физика ни дават основата, за да разберем какво всъщност се случва и ще се случи.

   Вече се знае, че всички атоми и елементарни частици, съставящи физическия ни свят, постоянно прескачат от състояние “частица” в състояние “вълна” и обратно. Това става постоянно и с много висока честота.

   Какво се получава, когато тези частици получат допълнителна външна за системата енергия? – Ами остават за по-дълго време в състояние “вълна”.

   До какво води това? – До намаляване теглото на обектите и промяна на физическите характеристики.

   Вече знаем, че в наши дни Слънчевата система получава много повече външна, допълнителна енергия отколкото досега. Очаква се тя да продължава да нараства. Това води физическия ни свят до по-високо енергийно състояние на изграждащите го частици.

   Какво означава това за нас и Земята?

   Сигурно всеки от вас е бил на място, за което е известно, че е силно енергийно. Обикновено това са места, на които са построени светилища, оброчища и съвременни “духовни” места. Това, което сте чувствали, докато сте били там, донякъде е подобно, но по-слабо от това, което евентуално ще усетите във времето, за което става въпрос.

   Но също така има и високоенергийни места на Земята, които са разположени над големи водни площи (океани). Заради свойствата на водата там действието на по-високите енергии е променено (по-мощно). При нормални условия – няма никакви технически проблеми, но стига да има повишаване на енергията (от слънчеви изригвания, земетресения или други източници) и се започват “странни” събития. Реално причината е, че голяма част от елементарните частици, съставящи даден обект и попаднал във високоенергийна зона, преминават за по-дълго във вълново състояние, заради външно добавената висока енергия. Това води до ненормални показания на всички уреди, използвани за навигация. В същото време вече и нищо не изглежда същото, както преди. Наблюдателят вижда познатите неща по непознат начин. Околния свят е обгърнат от нещо като мъгла и има непознати светлинни отблясъци, познатите звуци изчезват, а когато някой около теб или ти говорите, то е като на забавен каданс и звучи “кухо”. Понякога има и ефект на преместване във времето, но за това са нужни по-високи енергии, огромно преместване в пространството на обекта или други специфични фактори.

   Това би могло да се случи и сега, ако достигащата Земята енергия е с много висок интензитет.

   Ами – това е в общи линии това, което би се случило при още увеличаване на енергията, идваща от космическото пространство.

   Има естествено и други аспекти. Знаем, че при много силни слънчеви изригвания има опасност за всичко, което ползва електричество. Индуцирания от високата енергия ток изгаря и разваля устройства, които в момента са включени и работят. Хубавото е, че вече от няколко години има световна мрежа за следене на достигащата Земята енергия и ранно предупреждение на всички електро произвеждащи и пренасящи мрежи. В случай, че те се изключат преди високата енергия да достигне Земята, то нищо от тяхната структура няма да пострада. Надявам се, че такива системи за бързо аварийно изключване имат и ядрените електроцентрали.

   Ако бъдат взети своевременни мерки за изключването на всички електро мощности, то няма да има никакъв проблем след спадане силата на енергията, достигаща Земята, те да бъдат въведени отново в експлоатация. Все пак едно е три дни да няма ток с всички произтичащи от това последствия, а съвсем друго – да се възстановява повредено и разрушено електрооборудване.

   И което е важно за всеки от нас:

   – Ако наистина тръгне да се случва нещо подобно, то животните ще реагират поне ден предварително. По неизвестен  ; )  начин те предусещат всичко и вземат необходимите мерки. Така че – наблюдавайте ги.  : )

   – В случай, че разберете, че се случва нещо като описаното – много е важно да запазите спокойствие. Колкото е по-стабилна една система в такава ситуация, толкова по-малко се влияе от околната енергия. (Спокойствието осигурява стабилност и ниска енергия на мозъчните вълни. Нужна е много по-висока външна енергия, за да преминат частиците, изграждащи мозъка, в състояние “вълна”.) Колкото повече се притеснявате, тормозите и мислите за какви ли не глупости, които не зависят от вас, толкова по-трудно ще преминете през този период. Пак ще го преминете, но с цената на много по-силни изживявания и преживявания. Вашият възбуден мозък е с висока вътрешна енергия и е много по-лесно да бъде нарушено равновесието му. Това ще доведе до повече необичайни и по-силни сетивни възприятия.

   – Предполагам, че данните в реално време, които давам в този блог, също ще покажат вдигане на енергията предварително (неутронни монитори за космическите лъчи и данни за енергийните частици, достигащи до нас от Слънцето).

   И още нещо. Според съвременните учени, Слънчевата система прави една обиколка около галактиката за около 250 милиона години. Това според съвременните разбирания за образуването на Земята, означава, че тя вече 18 пъти е преминавала през това място в галактиката, на което се намираме сега. Смята се, че животът на Земята е възникнал преди около 3,5 милиарда години. Това пък означава, че от тогава до сега е преминавала през това място 14 пъти. Казвам го, за да е ясно, че Земята и Слънчевата система се срещат с тези условия не за първи път, а със сигурност не и за последен.

   По-обстойни обяснения на известна част от написаното тук, можете да намерите в книгата “Енергийното поле на Вселената и трансформацията на човешкото съзнание” от Дейвид Уилкок.

 Филип Апостолов

 Ще вкарам тази информация в страницата от блога Промените в Слънчевата система и Земята, както и в страницата Човек и 2012  от сайта ми Земята и нейните обитатели

Физическата вселена в размери

Физическата ни вселена – от най-малкото до най-голямото, което познаваме – в размери, снимки и картинки 🙂

http://htwins.net/scale2/index.html

Активността на Слънцето спада

Активната област 1613 също се „успокои“. В момента вече е с конфигурация beta, което означава, че не могат да се очакват силни изригвания от нея. Неутронните монитори показват постепенно нормализиране на стойностите, които бяха по-ниски от нормалните, поради енергиите, достигащи до Земята от Слънцето. С други думи – енергията на Слънцето, космическите лъчи и земното магнитно поле се уравновесяват. Достигат нормалното активно равновесие.

Коронарните изхвърляния на маса от Слънцето от предишните дни и породените от тях промени в геомагнитното поле, донесоха освен останалото и много красота. Северното сияние или Аврора, достигна до много повече райони на Земята от нормалното.

Ако имате време, разгледайте снимките, качени тук. Сигурен съм, че ще ви харесат 🙂

Ето и още веднъж същия линк: http://spaceweather.com/gallery/index.php?title=aurora&title2=lights

Приятен и спокоен ден! 🙂