Промяната 2012 – такава, каквато е!

Всеки, по един или друг начин очакваше да види какво ще се случи около 21.12.2012 година. Нищо необичайно и видимо не донесе тази дата и дните около нея.

Но така ли е наистина? Нищо ли не се случи?

Отговора на тези въпроси, пречупен през физическите измервания, които са достъпни за всеки човек в реално време е един. – Случи се и продължава да се случва! И не започна от 21.12.2012, а започна от края на миналия месец и продължава и до днес!

Понеже не обичам да съм голословен – ето ви и доказателствата:

Ще започна от по-далече. Винаги съм казвал, че очевидните промени в обкръжаващия ни физически свят започнаха около деветдесетте години на миналия век (около 1990)

Във времето се натрупваха все повече данни от официалните астрономически източници – ЕСА и НАСА, които постепенно рисуваха промените, които се случват със Слънчевата система и в частност Слънцето и Земята. Ще препечатам само части от статията си „Промените в Слънчевата система“ от страницата ми в блога Промените в Слънчевата система и Земята.

Слънце

От 1999 година – резки повишения на хелий и тежките частици, излъчвани от Слънцето.

Съобщение на НАСА от 2008 година – ” Повърхностните потоци на Слънцето бележат драстично забавяне.”

2008 година – НАСА – магнитното поле на Слънцето се е свило с 25% през последното десетилетие.

2009 година – НАСА – ” Това е най-тихото Слънце, което сме наблюдавали от близо век насам.”

 

Земя

Май 1998 година – НАСА – Създава се трети пръстен. Това са така наречените пояси на Ван Ален, които до този момент са били два. Новия пояс съдържа предимно йонизирани азотни, неонови и кислородни атоми.

1990 – 2000 година – в средните атмосферни слоеве на Земята, над досега съществуващия озонов слой, се създава нов такъв. Процентното увеличение на озона е 5060%.

В горните атмосферни слоеве се образува слой от хидроксилни молекули – OH.

2001 година – силни изригвания на атомен неон, аргон и ксенон, засечени в сиянието на Земята.

Атмосферата на Земята става все по-плътна.

2009 година – НАСА – през последните 35 години около полюсите се наблюдават все повече ярки нощни облаци с много по-силен блясък от преди.

От 1940 година се наблюдава значително затопляне на океаните, включително и на дълбочина под 300 метра.

Увеличава се сеизмичната активност на Земята.

Преди 1998 година е протичал процес на намаляване обиколката при екватора на Земята и увеличаване към полюсите. От тази година процесът се обръща – увеличаване при екватора и свиване при полюсите.

Март 2004 година – за първи път в историята на наблюденията е регистриран ураган в южното полукълбо.

За всички останали планети също има данни за необичайни и бързи промени, но който се интересува, може да прочете самата статия.

А сега ще ви покажа в какво наистина се състои сериозната промяна, която започна от миналия месец.

Активността на Слънцето:

Всички знаем, че максимума на 24 Слънчев цикъл трябваше да бъде 2012 – 2013 година. Какво се случва в действителност с максимума, можете да видите в предишния ми пост.

А ето какво става със слънчевата активност сега в детайли:29.12.12.3Това е последното М изригване на Слънцето. То беше на 28 – 29.11 2012 според часовата зона. От тогава изригване със сила М НЯМА! Това не е нормално не само при максимума на цикъла, а дори и по средата му.

29.12.12.4От 19.12.2012 активността му спадна съвсем – графиката показва прекрасно почти правата, ниска линия на активността му.

29.12.12.2Това продължава и до днес.

Да видим какво се случва със земното магнитно поле! :

29.12.12.5Последната геомагнитна буря – над Kp5 беше на 14.11.2012.

29.12.12.6Последния път, когато земната магнитосфера беше възбудена е на 17.12.2012.

29.12.12.7А от 22.12.2012 магнитосферата показва почти постоянно нулеви стойности.

29.12.12.8Това, както виждате продължава и до днес! От началото на този период няколко коронарни (коронални) дупки преминаха през геоефективни позиции. Нормалното беше геомагнитното поле да се възбуди и да има повишена активност, но това не се случи.

В същото време земните магнитни линии продължават да показват странно състояние и разположение:

29.12.12.1Сами виждате, как отворените магнитни линии (с черен цвят) са извити така, все едно им действа сила, обратна на слънчевия вятър. (Други особености съм дал в един от предишните си постове този месец.)

В същото време космическите лъчи според данните на неутронните монитори, вместо да увеличат количеството си, достигащо Земята (както е било винаги досега) се задържат на приблизително едно и също ниво. :

29.12.12.10Повече за тях също можете да намерите в предишен пост от този месец.

Сигурен съм, че има още данни, които показват, че Слънчевата система в момента действително се намира в някакво особено поле от космоса, но това са данните, до които имам достъп аз. Това поле, както видяхте от данните, които ви показах, предизвиква сериозни промени в системата още от преди 1990 година, но от края на миналия месец промените са толкова забележими, че спокойно може да се каже:

Да! Слънчевата система наистина навлиза в нов цикъл от своето съществуване!

И това, както виждате не са приказки на шарлатани, измамници или религиозни фанатици, а е действителна промяна, която се отчита от инструментите на нашите земни спътници, обсерватории и учени!

И ще е смешно, ако някой все още си мисли, че Слънцето, Земята и останалите планети могат да се променят така интензивно, а ние хората да си оставаме същите.

Както се променят целите планети, така се променяме и ние.

Надявам се – към добро! 🙂

Филип Апостолов

публикувал съм статията и в сайта си „Земята и нейните обитатели“ на страницата „Промените 2012 (Човек и 2012)

И учените си признаха, че Слънцето ги изненада

Най-накрая излезе кратка статия за това, че Слънцето не се държи така, както се очаква от него по това време на цикъла му. Графиката отразява броя слънчеви петна. На нея е показан 23 слънчев цикъл и 24 цикъл, в който сме сега.

cycle2_strip

Червената линия е прогнозата за брой петна, според очакванията на учените. Те се базират на наблюденията на петната на Слънцето. Това наблюдение е започнало преди повече от два века. Веднъж вече червената линия, отразяваща очакванията според знанията ни за Слънцето, беше променена в началото на цикъла. Сега Слънцето отново до такава степен се държи „неадекватно“, че учените се чудят отминал ли е вече слънчевия максимум или все още предстои.

Ето и самата статия:

SOLAR CYCLE UPDATE: 2013 is only days away, and according to most forecasters, Solar Max should be approaching as well. But is it? Barely-increasing sunspot counts and anemic solar activity suggest an interesting possibility: Perhaps Solar Max has already passed. This plot of measured vs. predicted sunspot numbers illustrates the idea:

cycle2_strip
The blue curve traces monthly sunspot numbers measured since 2000. The red curve is the prediction of the NOAA-led Solar Cycle Prediction Panel. So far, Solar Cycle 24 is underperforming even compared to the panel’s low expectations.

There is still a strong chance that Cycle 24 will rebound and peak in 2013 as expected. It might even be a double-peaked cycle like the cycle before it. As 2013 nears only one thing is certain: we don’t know what will happen. Stay tuned.

Автор: http://www.spaceweather.com/

Промените в Слънчевата система са все по-силни и осезаеми.

XrayBL28.12.12SatEnvBLРазгледайте днешните диаграми. Достатъчно красноречиви са, нали!?

А ако не ви говорят достатъчно, тези дни надълго ще обясня за какво точно става въпрос.

Необичайното поведение на основните „играчи“ продължава

Няма никаква промяна в това, че Слънцето продължава да е с активност, отговаряща на минимум, а не на максимум, геомагнитното поле на Земята е с почти нулеви стойности на активност, космическите лъчи не се увеличават, както би следвало от активността на Слънцето, а запазват ниските си стойности.

Ето всичко това, потвърдено и от графиките на астрономическите обсерватории:

Активност на СлънцетоXrayBL

Геомагнитна активност (няколко от тричасовите измервания са с нулеви стойности, включително и днешните до обяд)

KpКосмически лъчи

SpectralТъй като има твърдение на други места, че космическите лъчи се увеличават в последните дни и седмици, давам и графики за по-голям период от време от станция Оулу.

За последните 30 дни:

monitor

За последните две години до днешна дата:

query2От края на 1964 до днешна дата:

query1

Честита Нова Година : )

Днес от сутринта енергията на Земята е в чудесно равновесие и в хармония с човешката.

… И тъй като Земята не се интересува от човешките календари, днес за нея настъпва Новата година. Намаляването на продължителността на деня и съответно енергиите се обръща в увеличаване. Слънцето е в най-ниската си точка днес. От 13 часа започва новото увеличаване на деня. Този ден в древността е бил един от най-почитаните. Ненапразно всички пещери „утроби“ са направени така, че да покажат точно този ден.

Честита Нова Година на Земята и на нас. Да се надяваме, че от нея наистина ще започне едно ново осъзнаване и промяна на мисленето на хората! 🙂

Филип Апостолов

20.12.12 Енергийните полета – без промяна

И днешния ден не носи нищо ново спрямо предишните. Това, което съм описал в предишните постове си остава същото.

При животните също няма никаква промяна. Държат се така, както всеки друг ден.

Това ми дава основание да считам, че няма да се случи нищо извънредно в близките 24 часа.

🙂

Необичайното поведение на Слънцето, космическите лъчи и геомагнитното поле продължава

Слънцето продължава да бъде с необичайно ниска активност. То в момента е в максимум, при който активността трябва да е много по-висока.

18.12.12.318.12.12.5Космическите лъчи, достигащи Земята също са с нива, неотговарящи на ниската слънчева активност. При тази активност на Слънцето е нормално техните нива да се повишават. Такова нещо не се наблюдава. Даже напротив – има тенденция към намаляване.

18.12.12.2Земното магнитно поле също е необичайно пасивно. Магнитните линии показват постоянна промяна:

18.12.12.1В същото време геомагнитното поле е стабилно:

18.12.12.4Общия поглед върху тези данни говори, че в слънчевата система има нов, неизвестен фактор, който променя обичайното поведение на енергийната връзка Слънце – Земя – космически лъчи.

За съжаление в никой от официалните астрономически сайтове тези промени не се коментират.

Желая ви леки и приятни дни.

Филип

Активността е без промяна – слаба. Интересно е поведението на земните магнитни линии

От няколко дни графиката на магнитните линии показва интересни промени. Първия ден смятах, че е случайно. В следващите дни обаче явлението продължи да се проявява.

Първо давам графика на принципното представяне на земните магнитни линии:

batsrus.cave.shell.1040x856Тази графика показва нормалното разположение на магнитните линии. А ето какво показват графиките от последните дни:

28.11.12.10

30.11.12.301.12.12.1403.12.12.1idl_296411.12.12.1813.12.12.614.12.12.414.12.12.8

Re в графиката е означение за земен радиус – това е мерната единица.

Червените линии са затворени магнитни линии – такива, които излизат от единия полюс на Земята и достигат до другия.

Черните линии са отворени магнитни линии – началото им е от някой от полюсите, но краят им не се затваря отново в магнитното поле на Земята.

Сините линии са линии на космическото магнитно поле.

Датите са съответно първо месец, после ден, а накрая – година.

А това е графика на нормалното разположение на земните магнитни линии:

14.12.12.3Ако ви се забавлява – ще откриете доста интересни данни в графиките … и поводи за най-различни въпроси.

Няма повишена активност на Слънцето и Земята

Вече доста реме Слънцето е с активност, отговаряща на слънчев минимум, а не на максимум, в какъвто е то в момента.

Земното магнитно поле също се държи странно. Успява да отрази дори и редките слънчеви изхвърляния на коронарна маса, които са с посока към Земята още при магнитопаузата си, а приземния слой на магнитосферата остава спокоен. В същото време до Земята не достига и увеличен поток космически лъчи, което също е странно. Нормалното съотношение слънчев вятър – космически лъчи е обратно пропорционално. Повишена слънчева активност – малък поток космически лъчи, достигащи Земята и обратното – слаба слънчева активност – високи стойности на космическите лъчи в приземния слой.

В замяна на тези странности, на девети и десети има много красиви стратосферни многоцветни облаци 🙂

http://spaceweather.com/gallery/index.php?title=cloud&title2=nacreous 

Също така и Слънцето днес е с много красив рисунък на короната си:

 

Приятен ден! 🙂

Спокойна обстановка на Слънцето и Земята

Активността на Слънцето е дори по-ниска от нормалната. Геомагнитното поле на Земята съответно също е с ниски стойности на активност. Интересното в случая е, че неутронните монитори не отчитат завишаване на космическите лъчи, достигащи Земята.