Нищо ново. Всичко „спи“.

Започвайки от декември, с нищожни изключения, всичко замря.

Слънчевата активност е мнооого ниска:

29.01.13solplotРеакцията на приземното магнитно поле на достигащите околностите на Земята високоенергийни частици е почти никаква (имаме си някаква нова защита )  🙂

29.01.13SatEnvBLДостигащите Земята космически лъчи са нищожно малки за тази ниска слънчева активност. (Предполагам благодарение на същата тази нова защита.)

29.01.13queryС две думи – Всичко спи.

Има и още нещо, което обаче е недоказуемо. Убеден съм, че „локалното време“ се промени. За външен наблюдател ако преди декември сме се движили и действали с някаква „нормална“ скорост, то сега за него изглеждаме направо като застинали. Съжалявам, но по-добро обяснение не мога да формулирам. Който е наясно с квантовата физика ще ме разбере напълно какво казвам. За останалите – надявам се да разберат донякъде от обяснението ми.

Усмихнати дни! 🙂

Мощно изхвърляне на коронарна маса

Около 09 часа днес – мощно изхвърляне на коронарна маса от невидимата от Земята страна на Слънцето.

23.01.13.1Най вероятно то е от групата 11642 или 11645

23.01.13farSideActiveRegions

Слънцето и Земята отново показаха, че „правилата на играта“ са променени

Като правя кратка ретроспекция на изминалите дни, веднага се забелязва, че Слънцето и Земята се държаха различно от очакванията на учените.

Двете групи слънчеви петна ( 1652 и 1654 ) се очакваше според магнитната им конфигурация да създадат изригвания от висок клас. Такова нещо не се случи.

Дори Слънцето отново „заспа“.

20.01.13XrayBLА земното магнитно поле, въпреки коронарните изхвърляния на маса от предишните дни, въпреки това, че спътниците отразиха достигането на високоенергийните частици до земната атмосфера, се задържа стабилно и с ниски стойности на активност:

20.01.13SatEnvBLТези неща отново показват, че енергиите, действащи в Слънчевата система не са това, което бяха. И промените на и около Земята, които съм описал в предишни постове и в страницата „Промените в Слънчевата система и Земята“ оказват неочаквани въздействия върху познатите ни взаимодействия.

Необичайно поведение и на електроните, протоните, неутроните

Неутронните монитори от сутринта показват постоянни колебания:

SpectralСтойностите на наблюдаваните електрони, протони и магнитно поле се държат по същия начин:

SatEnvBL

Отново странни данни от слънчевите монитори

Петното 1654 (за което стана въпрос в предишните публикации) намаля като размер до 590 милионни части от слънчевия диск. Запазва сложната си магнитна конфигурация бета-гама-делта. В същото време най-високото по мощност изригване от него вчера е със сила С1,8, което е слабо изригване. Всички останали петна са от най-ниския магнитен клас алфа.

Днес сутринта протоните,  достигащи Земята, в част от спектъра си показват повишаване, което говори за изригване на коронарна маса. За съжаление, колкото и да търсих, няма данни за СМЕ никъде в сайтовете. На мониторите за слънчеви изригвания обаче се вижда изхвърляне на маса, което е около 22 часа (българско време) вечерта вчера. По това време е отбелязано единствено изригване със сила С2,2 от слънчевото петно с номер 1650, което обаче е означено като изчезнало. Изхвърлянето на коронарна маса, което се вижда обаче не е само от неговата позиция.

Ще следя в сайтовете и когато има повече данни, ще допълня тази публикация.

Всичко, което бях изброил като промени през декември, се нормализира

Постепенно Слънцето, геомагнитното поле и космическите лъчи навлязоха отново в нормалните си параметри и взаимозависимости. От вчера Слънцето също нормализира активността си. Слънчевото петно, за което писах, намаля като размер. Все още е около 920 милионни части от видимия слънчев диск, но явно тенденцията е към намаляване.

Активността на Слънцето нараства

От 04.01.13, Слънцето започна да се завръща към активност:

12.01.13.0Тази активност обаче не е обикновената и нормална слънчева активност, която познаваме. И друг път се е случвало тя да пада и да се задържа за няколко дни изцяло в „В“ рентгеновия диапазон, но след това тя се е връщала към нормалното излъчване с чести пикове и нормални слънчеви петна. От обяд на 09.01.13 обаче, активността на Слънцето се дължи на едно единствено слънчево петно с номер 11654:

12.01.13.1capture_01122013_070827То се разраства все повече и днес вече размера му е 1100 милионни части от видимия слънчев диск. Според специалистите, то се вижда (с необходимите предпазни мерки) и с просто око. Това е размер, многократно по-голям от Земята.

Това, което не е приятно е, че то се разраства все повече, като естествено се увеличава и неговата магнитна конфигурация. Засега все още е Бета – Гама, но най-вероятно ще продължи да се усложнява. Ако тази тенденция продължи и то премине в следващия магнитен клас, то от него ще се очакват и изригвания от най-високия клас – Х. Другото неприятно е, че то все повече се приближава към геоефективна позиция – насоченост към Земята.

Ето и днешното състояние към 07.00 часа българско време:

12.01.13.312.01.13.2capture_01122013_070921…Да се надяваме, че тази тенденция ще се прекрати и ще настъпи обрат.

Открит изкуствен генетичен материал в природата

Това е част от публикация в actualno.com :

Китайски учени останаха шокирани, след като откриха в околната среда изкуствени гени, които всъщност са продукт, създаден в лабораторни условия. Тези гени, които са устойчиви на въздействието на антибиотици, представляват т.нар. генетичен материал, който се използва в генното инженерство.

Според данни на изданието „Chemical & Engineering News“, такъв генетичен материал е бил открит във водите на шест китайски реки, които са били подложени на проверка.

Изследванията, проведени от китайските учени, са доказателство за това, че генетичните изследвания и експерименти крият в себе си съвсем нова и неочаквана опасност.

Появата на такъв изкуствен генетичен материал в околната среда може да предизвика непредсказуеми мутации при живите организми и микроорганизми, които, благодарение на новите гени, могат да придобият всевъзможни неочаквани и невероятни качества.

Най-притеснителното е, че някои от тези качества може да се окажат не особено благоприятни за хората, прогнозират учените.

Цялата публикация можете да прочетете тук: http://interest.actualno.com/Uchenite-v-shok-Izkustven-genetichen-material-v-okolnata-sreda-news_411214.html

Това даже не искам и да го коментирам. Като знам до къде стигнаха с генното манипулиране на животни и растения, направо се чудя колко време ще удържим духа в бутилката преди да ни унищожи.

Ефекта на слънчевите промени върху земния климат

Националния изследователски съвет ( National Research Council ) е излязъл с нов доклад, съобщава science.nasa.gov.  Ето и страницата им, в която е тази новина: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/08jan_sunclimate/

Това е доклад, който  е плод на дейността на десетки специалисти от области като физика на плазмата, слънчева активност, химия на атмосферата, динамика на флуидите, земна история. Така за първи път е направен доклад, в който се разглежда как малките промени в слънчевото излъчване, което има стойност само 0,1 % между минимума и максимума си, въздейства в огромна степен върху климата на Земята. Като цяло се оказва, че директно въздействие няма, но чрез въздействието си върху горните слоеве на атмосферата, се получават такива взаимозависимости, които променят мащабно климата на Земята.

Доклада като цяло е много интересен и учените от различните направления за първи път са се запознали с теориите и доказателствата на свои колеги от съвсем различни области. Това със сигурност ще доведе до ново и по-всеобхватно разбиране на връзката между Земята и Слънцето.

Дано по-често се правят такива интердисциплинарни срещи на високо ниво.

Това е единственият път науката да достигне ново ниво на разбиране и обяснения на процесите.

До този момент само хора като мен се стараеха да обхванат събитията от възможно най-много и най-различни гледни точки и да обединят всичко това в едно цяло, за да се появи общата картина на случващото се на Земята и в Слънчевата система.

А това са двата канала на ScienceAtNASA в YouTube : ScienceCasts и Tour of the Electromagnetic Spectrum

Всеки, който се интересува от разбиранията на съвременната наука, може да научи много от филмите им.