Влиянието на времето върху хората: От лудост до инфаркт

Мой превод на статия от http://earth-chronicles.ru/news/2015-03-14-77475

Влиянието на времето върху хората: От лудост до инфаркт

Дълго време официалната медицина не признаваше факта на значителното влияние на времето върху здравето, самочувствието и психиката на човека. Чак в последните десетилетия се появиха ред изследвания, потвърждаващи връзката между измененията на времето и изострянет на хронични и психични заболявания, инфаркти, инсулти и пристъпи на бронхиална астма.

Една трета от човечеството страда от промените на времето.

Още древните са забелязали, че промяната на времето оказва значително влияние на самочувствието. Древните германци наричали болките в ставите, възникващи при промянана времето „болест на времето“, а Хипократ е говорил за метеозависимост още 400 години преди новата ера. В Тибет се счита, че всички болести по един или друг начин са свързани с метеорологични явления.

В обемистия си труд Уилям Фердинанд Петерсън заявява, че нашето самочувствие е зависимо дори от промяната на посоката на вятъра. Той казва, че непрекъснатата смяна на топли и студени атмосферни фронтове (дори и със слаби колебания) се явява основна причина за отпуснатост и умора.

„Ако съществува организъм, който да е сътворен като действащ резонатор на космически събития, то това е човешкото тяло“ – пише Петерсън.

Изменението на общото състояние на организма под действието на промени във времето сега се нарича метеопатия (от гръцки „meteora“ – небесно явление и „pathos“ – болест, страдание). Повишената чувствителност на организма към промяна на атмосферните условия се нарича метеочувствителност. По различни данни от 30 до 40% от човечеството е от метеочувствителни хора. При по-възрастните и страдащите от различни заболявания, този процент достига 80.

 

Признаци на метеочувствителност

При тези, които все още нямат хронични заболявания, но са метеозависими, промяната на времето може да предизвика най-различни проблеми и разстройства. Често явление е лесна уморяемост, като тя се проявява не само като загуба на физически сили, а и като спад и намаляване на мозъчната дейност.

Често променящото се време влияе и на съня. Едни буквално заспиват ходейки, докато други не могат по никакъв начин да заспят. Могат да възникнат безпричинно безпокойство, раздразнителност, избухливост. При метеочувствителните хора възниква главоболие, възможно е без ясна причина да се вдигне артериалното налягане, да има незначително (до 37,3 градуса) покачване на температурата. Понякога се появяват хронични болки в стомаха, несвързани с отравяне или каквато и да е болест.

Метеочувствителните хора реагират и на магнитните бури, възникващи при слънчеви изригвания. По време на такава буря може да има главоболие, резки промени на артериалното налягане, проблеми в работата на сърцето.

Според статистика на бърза помощ, в период на магнитна буря, броят на повикванията нараства. Нарастват хипертоничните кризи, инфарктите и инсултите. Също така и броят починали вследствие на тях.

 

Ветрове, „отнасящи“ здравето

Какво ли може да причини вятъра на човек, намиращ се и защитен от дома си? Уви, той е в състояние да предизвика различни усложнения на здравословното състояние. Изследователи от Япония отбелязват зачестяване на астматичните пристъпи при промяна на направлението на вятъра.

Печална слава с негативното си влияние върху самочувствието на човека имат ветровете, насочени надолу. Такива ветрове се образуват, когато въздухът е с посока от върха към подножието на планински масив, променяйки се при движението си надолу към по-топъл, сух и често набиращ значителна скорост.

Такива ветрове са европейския фьон (вятър в Алпите) и мистралът (северен и северозападен вятър в южна Франция). Те влияят на значителни територии. В период на такива ветрове се отбелязва увеличаване броя на сърдечните пристъпи. Биометеоролозите считат, че много от отрицателните влияния върху самочувствието на човека – от обща умора до главоболие – са свързани с местните ветрове.

Доктор Кончита Рохо е провела изследвания върху връзката и влиянието на северния вятър трамонтан, духащ в Средиземно море и психиката на хората. Съществували древни легенди, че на едни този вятър носи лудост, а на други – гениални озарения. Рохо решила да провери това.

В сезона на трамонтана тя анализирала поведението на 300 човека и направила следния извод: „Климатичните промени въздействат върху невроните на главния мозък.  Трамонтан може да предизвика както депресия и изтощение, така и да окаже стимулиращо действие, сходно с ефекта от силни антидепресанти“.

 

Антициклони, циклони и други

При промяна на времето организма на човека трябва да се приспособи към него. Ако механизмите на адаптация работят добре, негативния отклик на промените отсъства, а в случай на недостатъчна бърза приспособимост или резки вътрешни промени се проявява метеочувствителността.  Един от най-опасните променящи се фактори на времето се явява повишаването (особено рязкото) на атмосферното налягане. Комфортно се счита налягане от 750 мм живачен стълб.

Повишеното атмосферно налягане е особено опасно за хора със сърдечносъдови проблеми.При такова време при тях се променя тонуса на волните съдове, увеличава се съсирваемостта на кръвта, атова води до повишено тромбообразуване. Рязкото повишаване на атмосферното налягане винаги се съпровожда с увеличено количество инфаркти на миокарда.

Повишаването на налягането е опасно и за страдащите от заболявания на съдовете на мозъка, защото увеличава вероятността от инсулт. Също така повишаването на атмосферното налягане предизвиква снижаване на имунитета ни и ставаме по-уязвими за различни инфекции.

Повишаването на атмосферното налягане е свързано с наличието на антициклон и с ясно, и безветрено време. При такова време във въздуха се увеличава концентрацията на вредни промишлени примеси, газове от автомобили и промишлен дим. Естествено възниква проблем при хора със заболявания на дробове и алергии. Учените казват, че повишаването на атмосферното налягане влияе негативно на емоциите и нерядко се явява причина за сексуални нарушения.

А ако антициклона е блокиран и дълго остава над една територия, на всички е ясно до какво води това. Такъв антициклон – убиец през 2010 година стана причина за преждевременна смърт на хиляди хора. Досега помня хрущящата като стъкло при настъпване трева и въздухът, пропит с дим. Не се съмнявам, че това атмосферно чудовище отне една – две години на всички, попаднали под него чрез вредните вещества,  попаднали заедно с въздуха в организмите ни.

Падането на атмосферното налягане също не преминава безболезнено за много от хората. При понижаването му антициклона се заменя от циклон, повишаващ влажността на въздуха, а в зависимост от времето на годината започва да вали дъжд или сняг. Първи на това реагират хипотониците  – хората с ниско кръвно налягане, а също така хората със сърдечни проблеми и заболявания на дихателния апарат. При много се появява обща слабост, виене на свят, чувство за недостиг на въздух, диспнея (задух). При хора с високо вътрешно челепно налягане се изострят пристъпите на мигрена.

Понижаването на налягането често е придружено с дискомфорт в червата, започва повишено газообразуване. Заради повишената влажност на въздуха основно страдат хората с дихателни заболявания. При тях има изостряне на проблема. Освен това повишената влажност способства за разпространението на инфекции, което е допълнителен риск. От тази гледна точка най-опасни са влажната лятна жега и зимната киша.

Опасни за нашето здраве са и резките колебания на температурата (10 и повече градуса в денонощие) В такива ситуации организмът изработва повишени количества хистамин – вещество, предизвикващо алергични реакции дори при здрави хора. При такива бързи промени в температурата се наблюдава лошо настроение и безпричинно раздразнение.

Рязката промяна на времето е опасна за нашето здраве и живот, затова метеочувствителните хора трябва да избягват физически и емоционални натоварвания, да контролират артериалното си налягане, да избягват употребата на алкохол и да не забравят за витамините и здравословното хранене.

Sharing is caring!

Едно мнение по „Влиянието на времето върху хората: От лудост до инфаркт

  1. Много полезна статия! Благодаря за информацията! Как да се лекувам? С ниско кръвно съм, с астма и ХОББ, с висок пулс. Много зле се чувствам при тези аномалии на времето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.