Отново за трапеца

За моя огромна изненада ясно видимите и най-силни звезди от съзвездието Лъв – Регулус, Алгиеба и Денебола са намалили много видимото си светене.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако човек не е виждал тази конфигурация преди, тя с нищо няма да му направи впечатление.

За сравнение давам моя снимка от 2009 година. Трапецът, образуван от тези три звезди и от планетата Венера е последното, което остава да се вижда на небето и то вече при изгрева на слънцето!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Подчертавам това, защото хиляди години те са се откроявали като ярки и много силни на небето, а за 6 години – от 2009 до 2015 година, яркостта им е дотолкова намаляла, че те не се различават от другите видими звезди.

Ето и още една снимка от 2012 година, когато трапеца е оформен от преминаването на Марс.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Въпреки, че луната е пълна и също е в снимката, трите звезди от Лъв, а също така и Марс са толкова силни, че светлината от пълната луна не пречи те да бъдат видени и снимани.

Днес не е така.

Светлината на Марс е отслабнала в пъти, а също така и светлината, идваща от тези три звезди.

За Марс – ясно. Преди години той, както и другите планети от слънчевата система, увеличи силата си на отразяване многократно, за което имам и писано в темата от блога ми за промените в слънчевата система:  http://www.styleglassbg.com/wordpress/?page_id=158 (втората статия от страницата)

Явно сега по някаква причина отразената от атмосферата му светлина е намаляла, въпреки, че не са излизали новини на тази тема от ЕСА и НАСА.

За намаленото светене на звездите от съзвездието Лъв, евентуално също има обяснение. Линкът е към публикация в „Мегавселена“, където са разгледани настоящите условия в слънчевата ни система от специалисти.

http://megavselena.bg/slynchevata-sistema-se-pridvizhva-kym-opasen-energien-oblak/

Най-вероятно именно преминаването ни през по-плътна част на облака, за който става въпрос в статията от линка, е причина видимата светлина, достигаща до нас от тези звезди да е с по-малка интензивност.

Снимката, която е в началото на днешната ми публикация е от тази сутрин. Марс все още не е достигнал точката, описваща вратата – трапец. Това ще стане тази нощ и ако времето е безоблачно (което е малко вероятно според прогнозите) – утре ще дам и нова снимка. По-нагоре от него са Венера – ярко светещата точка и още по-нагоре – Юпитер.

Sharing is caring!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.