Ново откритие за взаимодействието Слънце – Земя

Директна връзка между Земята и Слънцето се образува през около 8 минути.

Слънце - Земя
Магнитни портали, през които преминават тонове високоенергийни частици, се отварят за няколко минути между Слънцето и Земята, съобщи Сайънс дейли.

Дейвид Сибек от космическия център „Годард“ твърди, че вече не само има неоспорими доказателства за връзката между магнитното поле на Слънцето и на Земята, но и че тя се появява два пъти по-често, отколкото са мислели специалистите.

Учените отдавна допускат, че Земята и Слънцето трябва да са свързани. Земната магнитосфера е изпълнена с частици от Слънцето, които пристигат със слънчевия вятър и проникват през магнитната защита на нашата планета.

Те следват линиите на магнитното поле и могат да бъдат проследени обратно по целия им път до атмосферата на Слънцето. „Мислехме, че тази връзка е постоянна и че слънчевият вятър може да достигне близо до Земята винаги, когато е активен – каза Сибек.

„Бъркали сме. Връзките не са стабилни. Често те са кратки, експлозивни и много динамични“. Магнитните портали се образуват през деня. Земното матнитно поле се притиска до магнитното поле на Слънцето.

Приблизително на всеки осем минути двете полета за кратко се сливат и образуват портал, през който могат да преминат частиците. Порталът е с формата на магнитен цилиндър, широк приблизително колкото Земята.

Четирите космически апарата „Клъстър“ на ЕКА и трите сонди „THEMIS“ на НАСА са прелитали в тези цилиндри и около тях, за да ги измерят и да регистрират частиците, които преминават. „Те са истински“ – каза Сибек.

Цилиндричните портали обикновено се образуват над Екватора и след това се приплъзват към земния зимен полюс – през декември към северния, а през юли – към южния. Това показват симулации, направени от физици от университета на Ню Хампшир. БТА

http://www.club.bg/nauka/194161-magnitni-portali-svyrzvat-slynceto-i-zemjata.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.