Още по-силна локална геомагнитна буря над България

Имам мнение какво предизвиква това локално явление и ще го напиша накрая – след статията, която копирам от http://www.heliotaraxy.com – Център за слънчев и слънчево-земен мониторинг – Стара Загора Безсмислено е да пиша нещо, което вече е написал друг. Ето я и нея:

24 февруари 2017г/02ч00мин: Нова „странна“  много мощна геомагнитна буря  (K=8) над България вчера следобяд

След като на 20 февруари над България се разрази 6-часова геомагнитна буря с внезапно начало (виж нашия извънреден бюлетин от 20 февруари), вчера следобяд данните от нашата геомагнитна обсерватория в Панагюрище поднесоха нова, още по-голяма изненада. Между 14ч и 17ч местният K- индекс за геомагнитната обсерватория в Панагюрище удари нов рекорд поне за последните 5 години, достигайки бал 8, т.е. много мощна буря.

Този път явлението започна от бал K=2  в предходния 3-часов интервал между 11ч и 14ч българско време за разлика от случая на 20 февруари когато K-индексът в предхождащия бурята 3-часов интервал беше равен на 0, т.е. възможно най-ниският бал. Вчера след  17ч когато внезапната много мощна местна буря приключи местният K-индекс отново спадна до бал 2.

Както и на 20 февруари явлението от вчера беше съпроводено с местни геомагнитни смущения (K=4) над отделни станции в Северното полукълбо, например ИЗМИРАН край Москва и College   САЩ. От друга страна вчера от около 08 часа сутринта скоростта на слънчевия вятър започна да нараства от ~ 400 км/с и достигна
пикови стойности от 650 км/с привечер. След това скоростта на слънчевия вятър спадна до около 600 км/с. Както нееднократно сме отбелязвали в нашите бюлетини през последните дни причината за това е голяма коронална дупка в екваториалната зона на Слънцето.

Местен геомагнитен K-индекс за станция Панагюрище в
интервала 21-23 февруари 2017г
niggg.bas.bg

Местни геомагнитни бури с голяма мощност (K=7)са редки явления и обикновено протичат синхронно с планетарни геомагнитни бури със  същата или дори по-голяма мощност. Местна магнитна буря с много голяма мощност над България (K=8) каквато имаше вчера следобяд обаче е много голям прецедент. Има ли някаква допълнителна информация, която да хвърли повече светлина върху това какво се е случило на 20 и 23 февруари?

На 21 февруари ръководителят на ЦССЗМ доц. д-р Борис Комитов се обърна за повече информация и становище към проф. д-р Петко Неновски от Университетския център за космически изследвания и технологии към Физическия факултет на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, който е международно известен специалист в областта на космическата плазма и земната магнитосфера. Ето какво каза той в проведената дискусия по Скайп:

„…Видях графиките за магнитното поле на 20-ти този месец. Има нарастване с около 20nT (нанотесли) за тоталното магнитно поле и с приблизително 40 nТ за хоризонталната компонента (Х или H). Продължителността беше около час-два наи-много. Вероятно имаме контракция на магнитното поле на Земята, нещо като „sudden commencement“ (SC), Интересно е, да се изследва и да се обясни. SC не може да се обяснят с МХД (магнитохидродинамични) вълни от типа вълни на Алфвен, вероятно тук роля играят бързите магнитозвукови вълни (МЗВ), само те могат да се разпространяват препендукулярно на основното магнитно поле, т.е. през екваториалната равнина и директно да достигнат до земната повърхност  на ниски и донякъде на средни ширини. Странното е. че явлението е протекло в рамките на час-два и е локално. SC-явлението по принцип обхваща всички дължини, започвайки от обедните часове и се „размива“  за другите (следобедните часове? В нашия случай обаче това не е така, бел.Б.К.).
Таке че въпросът остава: какво явление е породило такова силно смущение у нас?…“

С други думи, въпросът е открит. HELIOTARAXY.COM ще информира своята аудитория за евентуални нови факти, свързани с изясняване на причините за двете доста „странни“  местни геомагнитин бури над България.

На този етап хипотезата за грешка в данните от Панагюрище се счита за практически изключена.

HELIOTA®AXY.COM – ЦССЗМ Ст.Загора
2017-02-24/02ч00мин (UT= 00ч00мин)

*************

Военните от НАТО използват разпръскване на определени частици в атмосферата с цел „подобряване радиосвързаността“ и подтискане на електронното разузнаване на противника. Който се интересува от темата – знае, че това не е теория на конспирацията, а използваем военен приьом. В момента се провеждат натовски учения на наша територия. Приемам, че са използвали това разпръскване. Единствения въпрос остава – кой се възползва от това поле в атмосферата ни, за да създаде пик в електомагнитното излъчване на мястото – Америка или Русия – и двете имат възможността за въздействие над йоносферата над локално място на планетата ни.

Sharing is caring!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.