Ефекта на слънчевите промени върху земния климат

Националния изследователски съвет ( National Research Council ) е излязъл с нов доклад, съобщава science.nasa.gov.  Ето и страницата им, в която е тази новина: http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/08jan_sunclimate/

Това е доклад, който  е плод на дейността на десетки специалисти от области като физика на плазмата, слънчева активност, химия на атмосферата, динамика на флуидите, земна история. Така за първи път е направен доклад, в който се разглежда как малките промени в слънчевото излъчване, което има стойност само 0,1 % между минимума и максимума си, въздейства в огромна степен върху климата на Земята. Като цяло се оказва, че директно въздействие няма, но чрез въздействието си върху горните слоеве на атмосферата, се получават такива взаимозависимости, които променят мащабно климата на Земята.

Доклада като цяло е много интересен и учените от различните направления за първи път са се запознали с теориите и доказателствата на свои колеги от съвсем различни области. Това със сигурност ще доведе до ново и по-всеобхватно разбиране на връзката между Земята и Слънцето.

Дано по-често се правят такива интердисциплинарни срещи на високо ниво.

Това е единственият път науката да достигне ново ниво на разбиране и обяснения на процесите.

До този момент само хора като мен се стараеха да обхванат събитията от възможно най-много и най-различни гледни точки и да обединят всичко това в едно цяло, за да се появи общата картина на случващото се на Земята и в Слънчевата система.

А това са двата канала на ScienceAtNASA в YouTube : ScienceCasts и Tour of the Electromagnetic Spectrum

Всеки, който се интересува от разбиранията на съвременната наука, може да научи много от филмите им.

Sharing is caring!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.